|

Λήγει η προθεσμία στην Αθήνα από το EWG για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ

  Με την προϋπόθεση ότι μέχρι το μεσημέρι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες της ελληνικής κυβέρνησης έληξε η τηλεδιάσκεψη του EWG, όπως μεταδίδει η Καθημερινή. Η δόση των 7,5 δισ αναμένεται να πάρει το πρώτο "πράσινο φως" αύριο μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων και αφού οι θεσμοί στείλουν επιστολή προς τα μέλη του Euroworking Group που θα το επιβεβαιώνει.

"Η εισήγηση των θεσμών είναι θετική" για την πρώτη αξιολόγηση αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Και προσθέτουν ότι "η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου".

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι αύριο. "Αυτό θα ήταν πολύ καλό", σχολίασε η εν λόγω πηγή της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, σημείωσε πως αυτές οι τελευταίες λεπτομέρειες αφορούν ορισμένες διοικητικές εγκυκλίους, τη συμφωνία για το Ελληνικό, τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom και, τέλος, το σχέδιο εργασίας της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, στο οποίο είναι ανάγκη να σημειωθεί "πρόοδος".

Στο μεταξύ, όπως μετέδιδε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι θετική επί της αρχής.

Η έκθεση τέθηκε επί τάπητος στο EWG το οποίο όμως εν τέλει δεν "έσβησε" τους αστερίσκους που απέμεναν (κυρίως αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις) προκειμένου να δώσει το "πράσινο φως"  για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

Στην σύνοδο μετείχαν οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, αλλά και οι εκπρόσωποι των 4 θεσμών.
 
Η διαδικασία

Το compliance report της Επιτροπής, συνοδεύει τα κείμενα του μνημονίου τα οποία θα αποσταλούν προς έγκριση στα 5 κοινοβούλια της ΕΕ. Όταν ψηφισθούν  και σβήσουν οι "αστερίσκοι" θα πρέπει και ο ESM να συνεδριάσει για την εκταμίευση της δόσης και  ανοίγει ο δρόμος για συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver.  

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr, τα βήματα που απομένουν να γίνουν μέσα στον Ιούνιο είναι πολλά και περιλαμβάνουν ακόμη και νέα κάθοδο των δανειστών στην Αθήνα το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου.

Την Πέμπτη συνεδριάζει εκ νέου το EWG δια ζώσης στην Φινλανδία. Την ίδια ημέρα, υπάρχει και μία άλλου είδους συνάντηση: στις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι ο πρώτος  ομιλητής πάνελ υπό τον Pierre Moscovici με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνέδριο του διοργανώνει μία φορά τον χρόνο η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή (Brussels Economic Forum). 

Όλη η επικαιρότητα με ένα στη facebook σελίδα του nocomments και στο twitter.

Διαβάστε επίσης στο NoComments.gr