|

Θες να προσληφθείς ως πράκτορας στη CIA; Μάθε τι πρέπει να κάνεις…

Όποια ταινία κι αν αναλύσεις, όποιο σχετικό βιβλίο κι αν διαβάσεις, θα δεις ότι ο «μύθος της CIA» περιστρέφεται γύρω από απόλυτη μυστικότητα, ιδιαίτερες ικανότητες, ανύπαρκτη προσωπική ζωή και μια μόνιμη εξάρτηση από την κυβέρνηση. 
Είναι όμως έτσι; Την απάντηση, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να τη δώσει ο υπογράφων, αλλά ένα από τα μεγάλα κεφάλια της Αμερικάνικης Υπηρεσίας. Μιλώντας στο  Forbes , ο επικεφαλής του τμήματος στρατολόγησης της CIA,  Ρον Πάτρικ,  εξήγησε τι χρειάζεται για να πάρει κάποιος μια θέση εργασίας σε μία από τις πιο μυστικοπαθείς υπηρεσίες της αμερικάνικης κυβέρνησης. 


 

Υποβολή αίτησης

Είναι το πρώτο βήμα, τυπικό, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Φυσικά η αίτηση μπορεί να παραδοθεί ιδιοχείρως, ή να γίνει ηλεκτρονικά. «Τα πάντα εκεί έξω - ταινίες και βιβλία – κάνουν την όλη διαδικασία πρόσληψης να φαίνεται σαν να υπάρχει με κάποιο μυστικό τρόπο. Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μυστική», λέει ο Ρον Πάτρικ.

Τηλεφωνική συνέντευξη και τεστ

Μια ομάδα ειδικών θα εξετάσει το βιογραφικό και αν ενδιαφέρει την υπηρεσία,  τότε προχωρούμε στο δεύτερο στάδιο, αυτό της τηλεφωνικής επαφής. Μια τηλεφωνική συνέντευξη είναι το δεύτερο βήμα κι αν δεν κοπεί ο υποψήφιος, τότε καλείται να δώσει μερικά on line τεστ.  Σε αυτά τα τεστ, η CIA αναλύει τις γραμματικές ικανότητες αλλά κυρίως την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Παράλληλα αξιολογείται και η προσωπικότητα του υποψήφιου πράκτορα, ενώ εξετάζεται και το οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό παρελθόν του. 


Ο ορός της αλήθειας

Εάν δεν έχουν σημειωθεί απρόοπτα, έρχεται η στιγμή της αλήθειας.  «Έζησαν τη ζωή τους με έναν ειλικρινή και ανοιχτό τρόπο;», αναρωτιέται ο Ρον Πάτρικ. Τις απαντήσεις θα τις δώσει ο πολύγραφος. Οι ερωτήσεις σε αυτό το στάδιο δεν διαφέρουν με όσα θα σας ρωτούσαν σε ένα interview μιας συμβατικής μεγάλης εταιρείας. Απλά οι απαντήσεις στη CIA αξιολογούνται λίγο διαφορετικά.
Φυσικά ο υπεύθυνος στρατολόγησης νέων πρακτόρων της CIA, απάντησε και στο πιθανό παρελθόν του πράκτορα και την πιθανή χρήση κάποιας ναρκωτικής ουσίας. Πως το χειρίζεται αυτό η CIA; Αν δεν το αναφέρεις και αποκαλυφθεί στον ορό της αλήθειας, τότε δεν έχεις τύχη. Αν όμως είσαι ειλικρινής, μπορεί να έχεις και μια δεύτερη ευκαιρία. Ο Ρον Πάτρικ αποκάλυψε πως ένας υποψήφιος από το Κολοράντο, αν και παραδέχτηκε ότι κάπνιζε χασίς, δεν αποπέμφθηκε από την Υπηρεσία. Απλά του είπαν πως η στρατολόγηση παγώνει και μπορεί να κάνει μια νέα αίτηση, μετά από έναν χρόνο! 


Με μια βαλίτσα στο χέρι

Είναι κάτι που κάθε υποψήφιος οφείλει να γνωρίζει αλλά κυρίως να αποδεχθεί. " Αυτή η δουλειά χρειάζεται πολιτιστική και γεωγραφική γνώση καθώς  και γλωσσικές ικανότητες που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τη δουλειά μας σε κάθε μέρος του κόσμου", δήλωσε ο Πάτρικ
Η συγγραφέας και πρώην πράκτορας της CIA Λίντσεϊ Moran εξήγησε στο Magazine, ότι το έργο ενός αξιωματικού της CIA στηρίζεται πάνω απ  όλα στην ψυχολογία και την εγρήγορση. " Πολλά από αυτά που κάνουμε ως πράκτορες της CIA βασίζονται στην ψυχολογία. Πρέπει να είμαστε πάντα ενεργοί και να μην τα παρατάμε».  

 

Όλη η επικαιρότητα με ένα στη facebook σελίδα του nocomments και στο twitter.

Διαβάστε επίσης στο NoComments.gr